Module 39-M-MBT19P Introduction to brewing science (practical course)

Faculty

Person responsible for module

Regular cycle (beginning)

Every semester

Credit points and duration

5 Credit points

For information on the duration of the modul, refer to the courses of study in which the module is used.

Competencies

Das Praktikum schult die experimentellen Fähigkeiten und befähigt dazu, die im zugehörigen Theoriemodul erlernten Grundlagen anhand eines im Kleinmaßstab durchgeführten Produktionsprozesses zu anzuwenden. Den Studierenden wird das notwendige Wissen vermittelt, um eigenständig einen Brauprozess zu planen, durchzuführen und die Qualität des Produktes anhand ausgewählter Analyseverfahren zu überwachen und abschließend zu bewerten.

Content of teaching

Dieses Praxismodul behandelt die Entwicklung und Planung eines Brauprozesses mit der Auswahl der Rohstoffe und der notwendigen Prozessparameter, die Durchführung des Prozesses im Pilot-Maßstab, sowie die Auswahl und Durchführung angemessener Qualitätssicherungsanalysen.

Recommended previous knowledge

Grundlagen der Biotechnologie.

Necessary requirements

Explanation regarding the elements of the module

Module structure: 1 uPr 1

Courses

Praktikum Brauen
Type internship
Regular cycle WiSe&SoSe
Workload5 150 h (90 + 60)
LP 5 [Pr]

Examinations

portfolio
Allocated examiner Teaching staff of the course Praktikum Brauen (internship)
Weighting without grades
Workload -
LP2 -

Portfolio aus einem Versuch zum Brauen.
Der Versuch besteht aus:

Überprüfung der Vorkenntnisse (Antestat)
Versuchsdurchführung und Protokollierung von Beobachtungen und Ergebnissen
Anfertigen und Abgabe eines schriftlichen Versuchsprotokolls
Gespräch über das Versuchsprotokoll (Abtestat)

The module is used in these degree programmes:

Degree programme Recom­mended start 3 Duration Manda­tory option 4
Molecular Biotechnology / Master of Science [FsB vom 01.07.2022 mit Änderung vom 31.03.2023] 1. o. 2. o. 3. one semester Compul­sory optional subject

Automatic check for completeness

The system can perform an automatic check for completeness for this module.


Legend

1
The module structure displays the required number of study requirements and examinations.
2
LP is the short form for credit points.
3
The figures in this column are the specialist semesters in which it is recommended to start the module. Depending on the individual study schedule, entirely different courses of study are possible and advisable.
4
Explanations on mandatory option: "Obligation" means: This module is mandatory for the course of the studies; "Optional obligation" means: This module belongs to a number of modules available for selection under certain circumstances. This is more precisely regulated by the "Subject-related regulations" (see navigation).
5
Workload (contact time + self-study)
SL
Study requirement
Pr
Examination
bPr
Number of examinations with grades
uPr
Number of examinations without grades
Diese Leistung kann gemeldet und verbucht werden.

Sidebar

Elements of the module

Courses

Examinations

Programme of lectures (eKVV)

Programme of lectures (eKVV)